E-ticaret ile satış yapanlar için gündeme gelen konulardan birisi de Patent Başvurusu. Özellikle buybox sistemi ile satışa izin veren platformlardaki satıcılar kendi markalarının patentleri nasıl alabileceklerini sorguluyor. Peki marka patent başvurusu nasıl yapılır? Marka başvurusu nereden yapılır? Marka tescil başvurusu yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Bu yazımızda, Türk Patent ve Marka Kurumu‘nun yeni elektronik başvuru sistemi EPATS üzerinden bir patent başvurusunun nasıl yapılacağını görsel ve açıklamalar ile adım adım anlatacağız.
Buybox sistemi ile ilgili detaylı bilgi almak için ” Pazaryerleri Buybox Sistemi” konulu yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Yazı İçeriği
Patent Başvurusu Nereden Yapılır?
Öncelikle Marka patent başvuru yapmadan önce marka araştırmasını yapmış ve gerekli koşulları yerine getirdiğinizi varsayıyoruz ( Logo tasarımı ve Benzersiz markanız )
Marka patent uygulamasına Google’a marka başvurusu, patent başvurusu, Türk Patent Kurumu yazarak yada epats.turkpatent.gov.tr adresinden ya da Türk Patent ve Marka Kurumu internet sitesinde yer alan EPATS logosunu tıklayarak erişim sağlayabilirsiniz.

Sayfada İşaretli olan Elektronik başvuru Sistemi(EPATS) Seçeneğine Tıklıyoruz ve karşımıza Aşağıdaki gibi e-devlet ile giriş seçeneği geliyor sonrasında e-devlet bilgilerimiz ile sisteme giriş yapıyoruz.
EPATS Sistemine Giriş Nasıl Yapılır?
NOT: EPATS’ta tüm işlemler, e-Devlet şifresiyle veya e-Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sisteminde yer alan diğer yöntemlerle (mobil imza, e-imza, T.C. kimlik kartı, internet bankacılığı) giriş yapılarak gerçekleştirilmektedir.


1.Yeni Marka Başvurusu
İstenen bilgilerimizle giriş yaptığımızda aşağıdaki görselde bulunan ekran karşımıza geliyor. EPATS’ın altı bölümden oluşan BENİM SAYFAM ekranının üst kısmını Kuruma yapacağınız yeni başvurular için kullanabilirsiniz. Bu Sayfada Yeni Başvuru Sekmesinde Çeşitli Başvurular yapılabiliyor (Marka Başvurusu, Patent Başvurusu, Faydalı Model Başvurusu ve Tasarım Başvurusu). Bu örneğimizde i Yeni Başvuru sekmesinden Marka Başvurusunu seçiyoruz ve Sonraki adıma geçiyoruz.

2.Başvuru Çeşidi ve Başvuru Sahibinin Bilgileri
Burada öncelikle başvuruyu kendi adımıza mı yoksa kurum/şirket için mi yapıyoruz bu seçenek sunuluyor. Bu makalede şahıs firması örneği üzerinden gidileceği için kendimiz için başvuru seçeneğini seçiyoruz (Bu seçim şahış şirketi olanlar veya şahıs adına yapanlar için geçerli.)
Sonrasında Aşağıda bizden istenen E-posta ve Tel numarasını giriş yapıp ilerliyoruz.

3.Marka Tipi Belirleme
Burada karşımıza gelen ekranda öncelikle Marka Tipi soruluyor. 2 seçeneğimiz var: Şekil+Kelime yani bir marka adı ve logosu ya da logonuz yoksa sadece kelime. Marka adınızda hızlı bir şekilde gerekli koşulda logo için (https://portal.turkpatent.gov.tr/yardim/resim-islemleri/marka-isminden-resim-olusturma) sayfasından faydalanabilirsiniz. Buradaki örnekte logo olduğu için Şekil+Kelime seçtik ve Aşağıda Logo yükleme bölümüne geçtik.

4.Logo Yükleme
Logo yükleme bölümünde ise yüklenen logonun belli koşulları var. Markanızın logosunun özellikleri şu şekilde olmalı:
- 591×591 ebatlarında,
- Kare şeklinde,
- RGB formatında,
- 300 dpi çözünürlükte,
- JPG uzantılı ve
- en fazla 1 MB büyüklüğünde olmalıdır.

Sonrasında logoyu gerekli koşullarda yükledik ve bir sonraki bölüme marka örneği yazılı ifadesine geçiş yaptık. Burada markamızın adını yazdık ve sonraki bölüme geçtik.
5.Marka Adını Belirleme

Burada basit şekilde marka adınızda latin alfabesi dışında sembol sorulmakta ( ör:£,$ gibi harf ve sembol ). Eğer yoksa Yok seçeneğini işaretliyoruz ve sonraki adıma geçiyoruz. Burada da marka türümüzü Ticaret/Hizmet Markası olarak seçiyoruz. (E-ticaret sitelerinde satış yapan firmaların mutlak seçmesi gereken seçenek). Takiben ön yazı talebi ve muvafakat taleplerini yok işaretleyip sonraki adıma geçiyoruz.
6.Mal ve Hizmet Sınıfları
Bu aşamada markamızı sınıflandırmamız isteniyor. Yani yaptığımız işin hangi sınıfa dahil olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Detaylı araştırmak ve incelemek için aşağıdaki dokümanı inceleyebilirsiniz:(https://www.turkpatent.gov.tr/TURKPATENT/resources/temp/F0350475-CA48-45ED-8740-7FA48400987E.pdf)

Daha sonrasında ise, e-ticaret sitelerinde markamızı koruma altına almak için 35.Sınıfı seçiyoruz. Akabinde Devam Et butonu ile işlemimize devam ediyoruz. 35. Sınıf için açıklama: “Reklamcılık, pazarlama ve halkla ilişkiler ile ilgili hizmetler, ticari ve reklam amaçlı sergi ve fuarların organizasyonu hizmetleri, reklam amaçlı tasarım hizmetleri; alıcı ve satıcılar için online pazaryeri (internet sitesi) sağlama hizmetleri. “
(Sınıflar hakkında gerekli bilgileri “Marka Sınıfları” diye araştırarak bulabilirsiniz.)

7.Rüçhan hakkı bilgileri

Bu aşamada devam et diyerek sonraki aşamaya geçiyoruz.
8.Marka Sahibi Bilgileri

Bu aşamada sadece bize sunulan bilgileri kontrol ediyoruz. Bigiler doğru ise devam et butonu ile ücretlendirme ve faturalandırma sayfasına geçiş yapıyoruz.
9.Fatura Bilgisi

Bu aşamada Seçtiğimiz her sınıf için ücret ödüyoruz ( Güncel ücret bilgisi 280 TL)
Biz 1 adet sınıf seçtiğimiz için 280 tl olarak gösteriyor ve devam et diyerek sonraki İşlem özetleri sayfasına geçiyoruz.
10.İşlem Özetleri Sayfası

Bu sayfada yapmış olduğumuz başvurunun tüm bilgilerini ön izleme şeklinde bize sunuyor ve burada son kez kontrol edip onayladığımızda tahakkuk sayfasına geçiyoruz.
11.Başvuru Tahakkuk

Bu bölümde ise verilen süre içerisinde ödemesini yapmamız gerektiğini iletiyor ve şimdi öde basamağı ile online olarak ödeme yapıyoruz.
12.Ödeme

Ödeme işlemi tamamlandığında bu sayfaya aktarıyor sonrasında mail ve mesaj ile başvuru yaptığınıza dair bilgilendirme mesajları iletiliyor.
Tebrikler Marka Başvurusunu yaptınız. Artık önümüzde daha zorlu bir süreç var: beklemek. Marka başvurunuza her hangi bir eksiklik, yanlışlık, benzerlik olmaması durumunda 2-4 ay arasında resmi ilan ile markanız marka bülteninde yayınlanıyor. Yayınlanma süresi ise güncel olarak 2 ay. Bu süreçte markanıza itiraz gelmez ise 2 ayın sonunda size bilgilendirme ile Marka Tescil Belge ücretlerini yatırmanız için mail ve sms ve e-tebligat geliyor. Gerekli ücret ödemeleri yapıldıktan sonra Marka tescil belgenizi yine e-pats üzerinden alabiliyorsunuz. Hayırlı Olsun
Pazaryerlerinde hâli hazırda satış yapıyorsanız kâr-zarar durumunu analiz etmenize yarayan ” Komisyon Hesaplama Araçları” nı incelemnizi tavsiye ediyoruz.